Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Monday

Darjat Seorang Blogger??!!!

Aku tak tau nak mulakan dari mana isu ni.. Sering aku dengar perbezaan pendapat dan ketidaksefahaman antara blogger.. Yang mewujudkan jurang pemisah ini ialah jenis blogger percuma dan blogger berbayar.. Blogger lama dan blogger baru.. Di mana silapnya? Aku tak pasti ini berpunca dari mana.. Yang dapat aku simpulkan ianya berpunca dari golongan yang sama jugak.. 

Golongan’ blogger itu sendiri bagi aku tak perlu wujud.. Ok aku beri contoh kononnya buat blog untuk mencari kawan.. Macam mana kawan itu ada golongannya sendiri? Macam mana sesebuah komuniti itu layak dibentuk? Berkembangnya sebuah komuniti itu mestilah dengan kesepaduan antara sesama manusia.. Contoh lain, buat blog untuk memberi pendapat dan menceritakan hal peribadi.. So buat bodoh je lah dengan kata orang! Simple kan?
Blogger malaysia bukan banyak mana pun.. Setiap hari mungkin akan ada blogger baru yang lahir.. Bila mereka membaca artikel2 yang mempersoalkan isu ini dengan segaja memburukkan satu sama lain bukankah itu sama sekali menjatuhkan semangat seorang blogger baru itu.. Jom mari kita bersatu.. Kita buang yang kopi, kita minuh yang teh (?) .. Kita buang segala spekulasi yang memburukkan keadaan.. Cuba jika tidak dilayan mesti orang tu boring punya.. Kan?
Kejayaan blog itu bagi aku bukan terletak pada jenis blog.. Banyak kali dah aku cakap, ianya datang dari keikhlasan seorang blogger itu.. Kalau orang dah suka tak pedulik dah apa jenis blog pon.. Ya.. WP.org ada kelebihannya dari segi SEO, plugin, theme, dan whatever lah.. Tapi jika tujuannya hanya mahukan populariti tak de gunalah bagi aku.. Populariti boleh dilakukan dengan apa cara, samada hitam atau putih bezanya..
Kamu buat blog untuk apa? Banyak kali aku tanya kan?
Saya fyza1991, seorang blogger yang juga manusia, sama juga seperti kamu ada otak dan idea, ingin memberi salam blogger pada anda semua! =P
maaf jika nukilan terlalu panjang… aku tahu jika ada yang tak setuju atau tak suka…nukilan aku nie juga boleh diabaikan jika mahu, blog sendiri kan..

m(^_^)m

No comments:

JoM LeR s!nGgaH..!!